dissabte, de maig 3

Un torrent de contes

Per tot arreu d'Espanya i del món van apareguent festivals dedicats a la narració oral. El fenomen, que porta en marxa més de dues dècades i es coneix com el spoken word movement, ha fet que s'obriguen locals nocturns de contacontes, que s'incopore aquesta activitat de forma massiva a l'escola, a biblioteques i a fires del llibre, i com a guinda d'aquest procés que es creen fetivals on mostrar el bo millor dels contadors d'ací i d'allà (penseu que amb els "contadors" passa una miqueta el que amb els "sants" que els de fora sempre són més miraculosos).

A la Comunitat Valenciana no acaba de cuallar "el festival" que s'erigisca en referent per qualitat i quantitat. Tal vegada no seria necessari un festival en majúscules i els esforços de Torrent, Paiporta, Xàvia, Altea, Sant Joan, Elx... i sembla que ara Silla, per difondre la narració es deurien donar per bons. Però de vegades ens trobem impotents. Veiem com els narradors s'esforcen en professionalitzar-se, com els mestres i bibliotecaris es preocupen per donar a conéixer el món dels contacontes com eina imprescindible de la didàctica i l'animació lectora, com els empresaris de la nit els deixen un espai en les seues programacions i tot plegat no dóna com a fruit un festival de contes estable, amb suport institucional i amb una repercusió mediàtica. I jo em pregunte, en què ens estem equivocant?
Ara bé, si d'una cosa estem segurs és que el públic no n'és el responsable i no s'enganya mai. Per això, estimat públic del Duende, perquè sigau els més informats del que està passant en el món dels contes a València us informem puntualment de tots els festivals i a la setmana que ve teniu una cita al Festival Intercultural de contes de Torrent.